پایان نامه آماده » تعیین شاخص اندازهگیری برای اجزای سرمایه فکری
1 min read
تعیین شاخص اندازهگیری برای اجزای سرمایه فکری
همانگونه که بیان شد سرمایه فکری شامل 3 بخش انسانی، ساختاری و رابطهای (مشتری) است. از آنجایی که ردپای حسابداری در همه جای این موضوع به چشم میخورد میبایست مشخص شود که کدام شاخص ارائهشده در صورتهای مالی بهتر میتواند اجزای طبقات فرعی سرمایه فکری را منعکس کند؛ به عبارت دیگر باید برای هر کدام از این بخشها نمایندهای انتخاب کنیم. (شماخی، حبیبی،1393، ص 61)
2-2-11-1) شاخص سرمایه انسانی
در غیاب قیمت بازار برای سرمایه انسانی بهترین کار اندازهگیری بر مبنای اطلاعات صورت و زیان شرکت است. توانایی شرکت در جذب افراد فرهیخته به دلیل عملکردشان فاکتور مهمی در این مبحث میباشد که از حقوق پرداختشده شرکت به افرادش قابل اندازهگیری است؛ به عبارت دیگر ز طریق پرداخت مزایای بالاتر شرکت برای جذب و نگهداری افراد فرادست یافتنی پتانسیل دارد. برخی صاحبنظران فرض میکنند که جذب نیرو و آموزش کارکنان عموماً در داخل شرکت و توسط کارکنان هدایت میشود. این نتایج نشان میدهد که در سطوح بالاتر سرمایه انسانی که کل هزینههای دستمزد را جذب میکنند، بازدههای غیرعادی بالاتری مشاهده میشود، بنابراین محققان دریافتند که افشای هزینه دستمزد و ارزشهای بازار حقوق صاحبان سهام به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و به سرمایهگذاران پیشنهاد میکنند که به هزینههای دستمزد به عنوان معیاری جدی برای سرمایهگذاریهای سرمایه انسانی توجه کنند. (شماخی، حبیبی،1393، ص 62-61)
2-2-11-2) شاخص سرمایه ساختاری
سرمایهگذاران، هزینههای تحقیق و بهرهبرداری از تحقیق (که به هزینه تحقیق و توسعه مصطلح گردیده) را به عنوان فعالیت ارزش افزایی شرکتها تلقی میکنند. ارزشهای تبدیل به سرمایه شده تحقیق و بهرهبرداری تا حد قابلملاحظهای با قیمت سهام ارتباط دارند، در نتیجه هزینههای تحقیق و بهرهبرداری از تحقیق منحصر به فردترین شاخص برای ارزیابی سرمایه ساختاری بر مبنای اطلاعات صورتهای مالی قابلدسترسی میباشد که میتواند به افزایش ارزش بازار سهام شرکت منجر گردد. (شماخی، حبیبی،1393، ص 62)
2-2-11-3) شاخص سرمایه رابطهای (مشتری)
هزینههای تبلیغات نیز مانند هزینههای تحقیق و بهرهبرداری از تحقیق اثر مثبتی روی کیوی توبین[1] شرکت داشته و به طور نظام مندی روی ارزش بازار شرکت و جریانهای نقدی آینده تأثیر میگذارند. هر قدر ارزش برند بیشتر باشد وفاداری مشتری افزایشیافته واین شرکت را برای فعالیتهای بازاریابی رقابتی انعطافپذیرتر میسازد مساعدت و حمایتهای تجاری بزرگتری را جلب میکند و اثربخشی ارتباطات بازاریابی را افزایش میدهد، بنابراین از هزینههای تبلیغات به عنوان شاخص سرمایه مشتری (رابطهای) استفاده میشود. (شماخی، حبیبی،1393، ص 62)
[1] Q.Tobin
]]>