پایان نامه ادراک دانش آموزان
1 min read
ت کلاس و شیوههای تدریس معلم است. در این راستا نافتیولین و وار (2008)دریک پژوهش مشترک به این نتیجه رسیدند که ادراک دانش آموزان به معلم متأثر از جذابیتهای حاصل از ویژگیهای معلم است.همچنین در پژوهش دیگری به این نتیجه رسیدند که ارزشیابی شاگردان بیشتر متأثر از طرز عمل و روش کار معلمان است (سیف 2008).
راونسلی وفیشر (1998) پژوهشی با عنوان محیطهای یادگیری در کلاس درس ریاضی و ارتباط آن با رفتار دانش آموزان و یادگیری انجام دادهاند. هدف از این پژوهش بررسی درک دانش آموزان از محیط یادگیری و رفتار میان فردی معلم ریاضیشان هست. این پژوهش همچنین، رابطه میان محیط یادگیری کلاسی خاص و توسعه علاقه دانش آموزان به ریاضیات و توسعه دانش ریاضیات آنها را بررسی میکند. نمونه آماری این پژوهش 490 دانشآموز 9 ساله در استرالیا میباشد در این پژوهش از دو وسیله بهعنوان ابزار پژوهش استفادهشده است؛ یکی اینکه چه چیزی در کلاس اتفاق میافتد؟(WHIC) و دیگری پرسشنامه تعامل (QTI)، یافتههای این پژوهش نشان داد که در کلاسهایی که معلم ریاضی، حامیتر. منصفتر بود وبر فهمیدن و درک بچهها تأکید داشت ونیز دارای رفتار کمکرسانی دوستانه، کمترین سرزنش بچهها ونشان دادن رهبری بود، دانش آموزان علاقه مثبتتری به ریاضیاتشان نشان دادند.
آخین وتاسامی (2005) پژوهشی با عنوان درک معلم و دانشآموزان از تعامل معلم در کلاس درس انجام دادهاند، هدف از این پژوهش، بررسی درک از خود معلمان در مورد رفتار میان فردیشان بادانش آموزان ونیز درک میان فردی معلم در کلاس هست. نمونه آماری متشکل از 25 معلم و 944 دانشآموز هست. ابزار پژوهش پرسشنامه تعامل (QTI) برای دو گروه از معلمان و دانش آموزان هست، یافتههای پژوهش تفاوتهایی را در بین درک معلمان از خود و درک دانشآموزان از رفتار میان فردی معلم در کلاس نشان میدهد.
شی و فیشر (2002) پژوهشی با عنوان رفتار ارتباطی معلم و وابستگی آن با نتایج شناختی و رفتاری دانش آموزان در مورد علوم در تایوان انجام دادهاند. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان ادراک دانش آموزان از رفتار ارتباطی معلمان و گرایش آنها به کلاس و شناخت آنها بود. نمونه آماری این پژوهش،138 دانشآموز از 28 کلاس پایه 7 تا 9 تایوان هست. همچنین برای ایجاد اعتبار پرسشنامه (TCBQ)، (ابزار اندازهگیری پژوهش) جهت استفاده در کشورهای انگلیسیزبان،307 دانشآموز از 12 کلاس پایه 7 تا 9 در استرالیا پرسشنامه را جواب دادهاند. یافتههای این پژوهش نشان داد که میان ادراک دانش آموزان و معلمان از رفتار ارتباطی معلم تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین مشخص گردید میان ادراک دانش آموزان از رفتار ارتباطی معلمان و گرایش دانش آموزان به علوم همبستگی وجود دارد ونیز معلوم شد که دریافت دختران نسبت به پسران در مورد ادراک رفتار و دوستانه بودن معلمانشان بیشتر است.
اینجا فقط تکه های از پایان نامه به صورت رندم (تصادفی) درج می شود که هنگام انتقال از فایل ورد ممکن است باعث به هم ریختگی شود و یا عکس ها ، نمودار ها و جداول درج نشوند.
برای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 77u.ir مراجعه نمایید
رشته روانشناسی و علوم تربیتی همه موضوعات و گرایش ها :روانشناسی بالینی ، تربیتی ، صنعتی سازمانی ،آموزش و پرورش، کودکاناستثنائی،روانسنجی، تکنولوژی آموزشی ، مدیریت آموزشی ، برنامه ریزی درسی ، زیست روانشناسی ، روانشناسی رشد
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
پژوهش دیگری نشان داد که نگرش مثبت و اعتماد نقش مهمی در تصمیمگیری و روند یادگیری و درک رفتار انسان دارد (لابه، 2003).نتایج پژوهش ها نشان داد هنگامیکه یک دانشآموز احساس میکند که مربی علاقه صادقانهای جهت رفاه حال او و کمک به او دارد یک کاتالیزور بسیار عالی برای عملکرد آموزش عالی و کمک به دانشآموز ارائه شده است (گووینداراجان،1991).
پژوهشهای بازرگان و صادقی (1380) همچنان نشان دادند. جدی بودن وسخت گیری معلم ارتباط بیشتری با پیشرفت تحصیلی و انعطافپذیری معلم به ایجاد نگرش مثبت در دانش آموزان و جو عاطفی مناسبتر برای یادگیری منتهی میگردد. همچنین تصویر ذهنی دانش آموزان ایرانی از معلم با تصویر ذهنی معلم مطلوب تفاوت دارد معلم مطلوب معلمی است که آنان را درک کنند، رهبر دوست و کمککننده باشد، حالآنکه معلمان خود را سختگیر، سرزنش کننده، نامطمئن میبینند.
فیشر، هندرسن، وفریزر (1995) با تحقیقی در استرالیا نشان دادند ازنظر دانش آموزان، معلمان مطلوب نقش کمککنندگی بیشتری برای کمک به آنان نسبت به آنچه در توانشان است دارند. همچنین در کلاسهایی که روابط میان فردی معلم بر پایه عدم اطمینان، نارضایتی، سرزنش و سختگیری است، نگرش دانش آموزان کمتر مثبت است. نتیجه آنکه اگر معلمان بخواهند ادراک ونگرش مثبتی دردانشآموزان درکلاس ،و درآزمایشگاه ایجادکنند لازم است رفتار میانفردی (انتظارات) مورد نیاز دانش آموزان را تأمین نمایند.
برافی وگود (1970) بیان کرد که ادراک دانش آموزان از رفتار معلم متفاوت است و نوع این ادراک ممکن است برخودپنداره و عملکرد تحصیلی دانش آموزان اثر گذارد.
عطـا پـور (1378) طـی پژوهـشی بـه ایـن نتیجـه رسـید کـه بـین ادراک از رفتـار معلمـان و خود پندارهی دانش آموزان رابطهی مثبت وجود دارد، اما در این زمینه تفاوت چندانی بین دختران نـسبت به پسران وجود ندارد.
نتایج بررسی فانی و خلیفه (1388) نشان داد که بین ادراک از رفتار معلم و خود پندارهی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان به تفکیک جنسیت و پایه، درمجموع رابطهای معناداری وجود داشت.
وویلز (1993) پژوهش مشابهی در 66 کلاس فیزیک پایه 9 در هلند انجام داده است که در آن رفتار میان فردی و ارتباط آن با ادراک و رفتار دانش آموزان موردبررسی قرارگرفته است. نتایج هردوی این مطالعات نشان داد که رفتار میان فردی معلم جنبهای مهم از محیط یادگیری است و بهشدت با نتایج دانش آموزان ارتباط دارد
پژوهشگران درپژوهشی که با عنوان رابطه ادراک دانش آموزان در پیشرفت تحصیلی انجام گرفت و به این نتیجه دستیافتند که: سبکهای ارتباطی مثبت معلمان از قبیل کنترل بهاندازه، رهنموددهی، آزاد گذاردن و مشارکت دانش آموزان در فرایند یاددهی و یادگیری در ادراک دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی آنها رابطه دارد همچنین دادههای پژوهـش حـاضر بـه روش خود گزارشی دانشآموزان بوده است؛ بنابراین ادراک آنها از رفتارهای معلم را بیشتر نشان میدهد تا رفتار واقعی مـعلم پژوهش آتـی بـاید نقش رفتارهای ادراکشده معلم را نسبت به رفتارهای واقعی معلم ارتقاء بخشد(ایمز،1992).
نتایج یک مـطالعه در مـورد مشکلات یادگیری دانش آموزان دورهی راهنمایی از تـهران در دروس علوم و ریاضی حـاکی اسـت 52 درصد از واریانس پیـشرفت تـحصیلی دانش آموزان را آمادگیهای عاطفی و نـگرش آنها تـشکیل میدهد. بهعبارتدیگر، پیشرفت تـحصیلی دانش آموزان تا میزان یک چهارم، وابسته بـه نـوع نگرشها و طرز تلقیهای آنان از درس و مدرسه است رفتار و عملکرد دانش آموزان در کلاس درس بهشدت تحت تأثیر عملکرد و رفتار معلم است (سیف ،1386).
تحقیقات برکلمنز، وبلز، کرتون (1990) به مطالعه ادراک دانشآموزان از رفتار دبیران فیزیک در رابطه با برخی از متغیرها در موقعیت کلاسی می پردازد، این پژوهش بهعنوان گزینه هلندی مربوط به دومین بررسی بینالمللی علوم اجرا شده است . دادهها در 65 کلاس دارای دبیر فیزیک و دانشآموزان 15 ساله جمعآوری شد. برخی از دبیران از برنامه درسی پلون (PLON) و بقیه از نسخه قدیمی برنامه درسی استفاده میکردند. ادراک دانشآموزان از رفتار دبیران با بهره گرفتن از پرسشنامۀ مبتنی بر نظریه میان فردی لیری (1957) اندازهگیری شد. جنبه رفتاری اندازهگیری شده، رفتار تعاملی دبیر نام دارد. نتایج نشان داد که بین ادراک دانشآموزان از رفتار دبیران و پیامدهای عاطفی نظیر اهمیت دادن و ارزشگذاری دروس و انگیزش برای واحد درسی همبستگی فوقالعاده بالایی وجود دارد.
وبلز (1993) پژوهشی با عنوان روابط معلم – دانشآموز در کلاسهای علوم و ریاضی انجام داده است. هدف از این پژوهش، بررسی ارتباطات میان فردی معلمان علوم و ریاضی و دانشآموزان آنها میباشد. در این پژوهش مجموعاً 792 دانشآموز یازدهساله و 46 معلم ریاضی در استرالیا غربی و تاسمانیا شرکت داشتند ابزار اندازهگیری پژوهش، پرسشنامه تعامل معلم (QTI) است یافتههای پژوهش نشان داده است که تفاوتهای مهمی بین دریافتهای معلمان و دانش آموزان از رفتار میان فردی معلمان وجود دارد، بهطوریکه نمراتی که معلمان در مورد رفتارهای رهبری، کمکرسان بودن، دوستانه بودن و درک کردن، به خودشان داده بودند از نمراتی که دانش آموزان به آنها داده بودند بالاتر بود.
2-3 انتظارات دانش آموزان
راجـرز (1982) معتقد اسـت که انتظار
معلم از دانشآموزان و کل کلاس در تشکیل جوّ کلاس نقش اساسی دارد. بـه نـظر او انتظار معلم از دانش آموزان به وی اجازه میدهد تا رفـتار آنـان را پیشبینی کند. وی معتقد اسـت رفـتار معلم برای هر دانشآموز مفهوم خاصی دارد، به عبارتی هر دانشآموز رفـتار مـعلم را به نحو متفاوتی درک میکند
فرایند مهمی که روی انگیزش دانش آموزان اثر میگذارد انتظاراتی است که معلم در مورد یادگیری و عملکرد دانش آموزان دارد. بیش از 30 سال است که در تحقیقات مربوط به انتظارات معلم، به مسائلی همچون نحوه شکلگیری انتظارات معلم، نحوه ابراز آنها به دانش آموزان توسط معلم و چگونگی تأثیر این انتظارات بر حاصل کاردانش آموزان پرداختهشده است (بران 1976، کوپر وگود 1983؛ کوپر وتام 1984؛ دوسک 1985، جوسیم،1986،1991؛ استیپک،1996)
دانش آموزان از طریق قوانین و روالی که باید یاد بگیرند، میفهمند که معلم چه رفتاری را از آنها انتظار دارد. معلمان اثربخش، محیط خوبی را در کلاس درس فراهم میکنند. یک هدف مهم، جلب همکاری دانش آموزان برای پیروی از این قوانین است. آنها یکروند سه مرحلهای را برای انتقال این انتظارات و قوانین به دانش آموزان پیشنهاد دادهاند (ایمر، ایورتسن و ورشام 2000) با توجه به نظرات وست و ترنر در سال 2000، فرهنگ به ما میآموزد که احترام حرفهای رابطه بین معلم و دانشآموز را تحت تأثیر قرار میدهد و همچنین این که دانشآموزان از معلمان انتظار دارند در مورد موضوع درس آگاهی داشته باشند، آن را به دانشآموزان به شیوهای روشن تدریس نمایند و زمانی که دانشآموزان در مورد یک موضوع نگران هستند و یا اشتباه دریافت کردند در دسترس باشد. این بیان نشان میدهد که دانشآموزان از معلمان انتظار دارند از رفتارهای صمیمی مانند ایجاد احساس نزدیکی و تقرب و دوستی کلی استفاده کنند. اگر معلمی از آنها و دیگر رفتارهای صمیمی استفاده نکند، آنوقت آن معلم انتظارات دانشآموزان را نقض کرده است.
به زعم پیرنیا (1352) کسی که به کلاس درس روی میآورد قبل از هر چیز از معلم انتظار درس دادن دارد. از مطرحشدن مـطالب تـازهای که نمیداند و از روشن شدن مشکلاتی که پیرامونش را فراگرفته است لذت میبرد و به کسی که او را در این دنـیای بزرگ هدایت میکند و راهها و افقهای تازهای به او نشان میدهد ارج مینهد. برطرف کردن ابهامی کـه زندگی او را در برگرفته است و پرورش ذهـن و یـاد دادن چیزهای تازه دانشآموز را مشتاقتر میکند و در او احساس احترامی عمیق نسبت به معلم به وجود میآورد. آنها متوقعاند که معلم آنها بهطور مسلم ازلحاظ خرد و دانایی و مفید بودن به حال شاگردانش نمونهای از کمال مطلوب باشد.
کراتز(1896) بیان کرد این احساس(انتظار دانش آموزان از معلمان) بـهطور جـامع و وسیعی در تمام سطوح آموزشی از دورهی کودکستان تا دانشگاه وجود دارد و محسوس است. تحقیقاتی که در طول 50 سال اخیر در این زمینهها انجامگرفته این مسئله را محرز و مسلم میکند. در اواخر قرن نوزدهم از یک تحقیق جامع گزارشی فـراهم شد که نشان میداد که اولین چیزی که دانشآموزان از معلم انتظار دارند و بیش از هر چیز به آن توجه دارند این است که معلم چیزی به آنها بیاموزد و به آنها درراه فراگرفتن مطالب کمک کند.
2-3-1 – پژوهش مربوط به انتظار دانش آموزان
مطالعات بیشتری در مـورد انـتظارات دانشآموزان کلاسهای بالاتر در امریکا انجام شد که نشان میداد که آنـچه در مـعلمان مورد قضاوت و توجه قرار میگیرد شخصیت معلم و روش برقراری انضباط و روش تدریس آنها است که مهمترین صفت مشخصهی آنان به شمار میرود. این یـافتهها با نتایج تحقیقاتی که بهوسیله آلن در انگلستان در دورهی دوم دبیرستان انجام شـد در یک زمینه است (آلن،1993).
رایت(1932) دختران و پسران بیش از هر چیز به شایستگی و صلاحیت یک معلم بهعنوان فردی که به دیگران دانش میآموزد و نـیز بـه مهارتها و تسلط او در نحوه درس دادن اهمیت قائل میشوند. انتظارات دیگری که آنها از معلم داشتند این بود کـه درسـش را جالبتوجه و گیرا کند، گاهگاهی لطیفهای بگوید و شوخی کند و فضای خشک کلاس را متنوع سازد، رفتارش با دانشآموزان صمیمی و دوستانه بـاشد و دانـشآموز بـتواند بهراحتی با او تماس بگیرد. اگر بهطور مقایسه حساب کنیم، تحقیقات کمتری در ایـن زمـینه انجامشده است، ولی نتیجهی عمدهی کارهایی که انجامشده این است که دانش آموزان بیش از هر چیز عـلاقهمندند کـه معلم آنچه بیان میکند واضح و منطقی باشد. دانشآموزانی که در این تحقیق شرکت داشتند در مورد خصوصیات 40 معلم اظهارنظر کـردند. مهمترین چـیزی که جلب توجه میکرد این بود که اکثریتقریببهاتفاق دانش آموزان معتقد بودند کـه معلم بـایستی از قبل در دانشآموز آمادگی ذهنی به وجود بیاورد و برای مطلب اساسی اهمیت قائل شود و مقدماتی برای بهتر فـهمیدن آن بـیاورد و به این وسیله درس را گیراتر و قابلفهمتر سازد. در این ارزیابی به خصوصیات اخلاقی و فـردی معلم تـوجه کمتری شده است و در اظهارنظرهای آخر به همفکری و همدردی بادانش آموز اشاراتی شده است. تا آنجا که معلوم شده است دانشآموزان معلمان خود را به سبب دانایی و هوشیاری آنان مورداحترا
م و تمجید قرار میدهند.
درتحقیق پیرنیا (1352) از 866 کودک در 12 دبستان و 513 نفر دانشآموز در پنجم دبیرستان خواسته شد تا انشای کوتاهی درباره یک معلم خوب و یـک معلم مـتوسط بنویسند. برای نوشتن هر دو مطلب بین 20 تا 30 دقیقه به آنها فرصت دادند.21 معلم 1379 انشاء را از جهت محتوا مورد رسیدگی قراردادند. هر معلم قسمتی جداگانه از انشاء را مطالعه کرد. پنجقسمتی که در زیر میآید نتیجهی آن تحقیق است که بهخوبی نشان میدهد که تصورات و انتظارات دانشآموزان از معلمان تا چه میزان است و در چه مسائلی متمرکز میشود.
گروه الف-تدریس، انضباط و شخصیت:
1-یک معلم خوب بیطرف است، تنبیه و تشویق را بهموقع و باانصاف اجـرا میکند و هیچوقت دانشآموزی را موردتوجه خاص قرار نمیدهد.
2-معلم خوب در مورد کاری که دانشآموز باید انجام دهد توضیحات کافی میدهد و به او کمک میکند.
3-معلم خوب صبور و باحوصله است، خوب میفهمد، مهربان است و با دانشآموز همفکری دارد.
4-معلم خـوب رفـتاری دوستانه دارد، خوشخلق است و طـبعی مـلایم دارد.
5-معلم خوب جدی است و در کلاس درس انضباط و نظم را حفظ میکند.
6-معلم خوب دانشآموز را تشویق میکند که در کارهای مدرسه جدی باشد و زیاد کار کند.
گروه ب-رفتار و روش حفظ نظم:
1-معلم خوب جدی است و نظم کلاس را کاملاً حفظ میکند.
2-معلم خوب منصف است حتی در مورد تنبیه.
3-معلم خـوب دانـشآموز را به سبب خوشرفتاری و نظم و انضباط مورد تشویق قرار میدهد.
4-معلم خوب از کسی جانبداری نمیکند.
5-معلم خوب به دانشآموز فرصت اظهار وجود و اظهارنظر میدهد.
6-معلم خوب به تشویق یا تنبیه بهموقع توجه دارد.
گروه ج-رفتار و روش تدریس:
1-معلم خوب دانشآموزان را تشویق میکند تا بـیشتر بـه تکالیف مـدرسه بپردازند.
2-معلم خوب درباره تکالیفی که دانش- آموزان باید انجام دهند توضیحات کافی می دهد و به آنان کمک میکند.
3-معلم خوب درباره مـطلبی که درس میدهد اطلاعات کافی دارد.
4-معلم خوب درسش را جالب و دلپذیر میکند.
5-معلم خوب به دانشآموز وقـت کـافی میدهد تـا درس را خوب یاد بگیرد.
6-معلم خوب به کارها و تکالیف دانش- آموزان با